top of page

ATAKAN ÖZKAN

Eğitim

  • Lisans: Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Psikoloji

  • Yüksek Lisans:Universiteit Utrecht, Çocuk Klinik, Aile ve Eğitim Çalışmaları

Profik foto_edited_edited.jpg
Hakkımda: Hakkımda

HAKKINDA

2016 yılında ODTÜ Psikoloji bölümünden mezun oldum. Mezuniyetimin ardından Hollanda'da Utrecht Üniversitesinde Çocuk Klinik, Aile ve Eğitim Çalışmaları bölümünden yüksek lisansımı 2018 seneside tamamladım. Klinik alanda kendimi geliştirmek için Bilişsel Davranışsal Terapi, Yas ve Travma üzerine eğitimler aldıktan sonra bir sene boyunca Hollanda'da Utrecht Üniversitesi Çocuk Klinik Merkezinde ağırlıklı olarak depresyon, kaygı problemi, stres, özgüven problemi olan çocuk ve ergenlerle çalışmaya başladım. Sonrasında Wilhelmine Çocuk Hastanesinde erken doğum yapmış danışanlarla ve erken doğan çocuklarla çalışmaya başladım. Staj programı dahilinde Hollanda hükümeti tarafından yürütülen yas sürecinde olan, travmaya mağruz kalmış, depresyon ve sosyal fobi problemleri olan yetişkinlerle terapi çalışmalarına destek oldum.

Yüksek lisansımı bitirdikten sonra Hindistan'a giderek Mumbai ve Chennei'de 3 ay boyuca otizm spektrum bozukluğu ve gelişim bozukluğu olan çocuklarla ve aileleriyle gönüllü olarak çalışmaya başladım. Ağırlıklı olarak yurt dışında çocuk ve ergenlerle çalışmalar yaptıktan sonra, Türkiye'ye dönerek yetişkinlerle çalışmaya ağırlık vermeye başladım. Türkiye'ye döndükten sonra 1.5 yıl boyunca Balıkesir'de Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinde Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği projesi altında sığınmacılar ve göçmenlere psikolojik danışmanlık hizmeti verdim. Genel olarak ağır depresyon vakaları, yas, travmalar (toplumsal cinsiyet temelli, işkence, taciz vb.), psikoz ve LGBTI+ gruplarla çalıştım. Sonrasında İstanbul'da Uluslararası Tıbbi ve İnsani Yardım Organizasyonlar Birliğinde 2 sene boyunca Avrupa Birliği projesi kapsamında travmaya ve şiddete maruz kalmış olan çocuk ve yetişikinlerle terapi çalışmalarıma devam ettirmekle beraber proje ortağı olan derneklerde olan danışanlarla kaygı, depresyon, obsesif kompulsif bozukluğu, kişilik bozukluğu çalıştım. Ardından 2 yıl boyunca Sosyal Projeler Kapsamında LGBTI+ danışanlarla ve etnik azınlık gruplarla çalışarak psikolojik destek sunmaya devam ettim.

Bilişsel Davranışsal Terapi ekolünde başladığım psikolog yolculuğunda bazı gruplar için olumlu sonuçlar almama rağmen, bazı gruplarda etkili ve kalıcı sonuç alamadığımı fark ettim. Bunun üzerine psikoterapinin asıl kaynağı olarak gördüğüm psikanaliz üzerine ilgilenmeye başladım. Bu doğrultuda başlangıç olarak gördüğüm Psikodinamik Terapiler Merkezinden Teori ve Uygulama eğitimini alarak dinamik yönelimli çalışmaya başladım. Seanslarda danışanlara alan bırakmanın, bir çerçeve çizmeden serbestçe konuşmaya yardımcı olmanın danışanlarda içgörünün gelişmesinde yardımcı olduğunu, bunun  da farkındalık getirdiğini gözlemlemeye başladım. Farkındalıkta ''psikolojik rahatsızlık'' olarak isimlendirdiğimiz durumun düzelmesine yardımcı olabiliyor. Yurt dışında ve Türkiye'de çok farklı kültürden, ekonomik düzeyden, yaş, etnik grup, dini inanış, cinsel yönelime'e sahip insanlarla çalışmam terapide doğru yöntem, doğru yol ya da en etkili tedavi yöntemi hangisi sorularıyla karşılaştırdı. Hepimiz bu kadar farklı yaşanmışlıklara, deneyimlere, bir gruba dahilken; aslında hepimiz bu kadar eşsizken doğru bir yöntem, bir çizelge olmalı mı ? Bunun üzerine terapötik süreç, bazı durumlarda yöntem olarak adlandırdığımız şeyin kişiden kişiye değişebileceğini, önemli olanın danışan ve terapistin ortak bir noktada buluşması gerektiğini deneyimlemeye başladım. 

Beraber bir yola çıkmak, kendinize dair yeni deneyimlemeler için bana ulaşabilirsiniz

Hakkımda: Hakkında
bottom of page